woensdag 14 november 2007

Kosten missies voor de Verenigde Staten dubbel dan opgegeven

Met het jaar 2008 inbegrepen kosten de oorlogen in Irak en Afghanistan dubbel zoveel als officieel gezegd wordt door de regering Bush, zo blijkt uit een rapport van de Democraten dat dinsdag door de krant de Washington Post is gepubliceerd.

Het staat geschreven in een rapport van 21 bladzijden dat is opgesteld door de Democratische leden van de gezamenlijke Congrescommissie voor Economie dat dinsdag aan het Congres werd voorgelegd.

Aan de oorlogen zijn verschillende “verborgen kosten” verbonden, zoals de stijging van de olieprijzen, de zorgverstrekking aan gewonden en de interesten op de leningen die zijn aangegaan om de oorlogen te financieren, aldus de krant.

De twee oorlogen zouden aldus bijna 1.500 miljard dollar kosten, of bijna het dubbele van de 804 miljard dollar die de regering Bush zegt te hebben uitgegeven of gevraagd om ze te kunnen voeren, waarbij het fiscaal jaar 2008 inbegrepen is.

Elk vierkoppig Amerikaans gezin heeft zo al meer dan 20.000 dollar voor de oorlogen betaald.

Andere berekeningen komen zelfs uit op een bedrag van 2.400 miljard dollar, waarvan ongeveer 750 miljard uit rente bestaat. Hiervan is 20% voor de rekening van Afghanistan.

Nederland
Berekeningen van de Volkskrant hebben onlangs uitgewezen dat de kosten voor de Nederlandse missie in Uruzgan in Afghanistan 1,2 miljard euro bedragen.

Toen er een besluit over de missie moest worden genomen begin 2006 spiegelde de regering de Tweede Kamer in een brief voor dat de kosten ongeveer 320 miljoen zouden tellen. Voor Nederland pakt de missie dus ongeveer 4 keer duurder uit dan was begroot.

Volgens UNICEF, de Afghaanse president Hamid Karzai en verslaggevers en waarnemers wordt de veiligheidssituatie in Afghanistan desondanks alsmaar slechter.

Dit jaar zijn er door de oorlog in Afghanistan al ongeveer 6.000 doden gevallen. In 2006 vielen er door gewelddadigheden meer dan 4.000 dodelijke slachtoffers in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

Zie ook
De kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan rijzen voor de Verenigde Staten de pan uit. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde schattingen van het Begrotingsbureau van het Congres CBO. De VS betaalt zich ook blauw aan rente.
Kosten VS in de oorlog in Irak en Afghanistan